top of page
EPFCL Okul Günü ve Zone Plurilingue Psikanaliz Buluşması
12-13 Nisan 2025 / SALT Galata

Lacancı Forum Türkiye Psikanaliz Derneği olarak, içerisinde bulunduğumuz Zone Plurilingue'ın etkinliğini duyurmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Etkinlik 12 ve 13 Nisan 2025 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşecektir ve bölgenin tüm üyelerini bir araya getirecektir.

12 Nisan günü Zone bünyesindeki ilk Okul Günü olacak ve teması “Bir Psikanaliz Nasıl Başlar?” olarak belirlenmiştir. 13 Nisan'daki tema ise "Lacancı Klinikte Travma, Semptom ve Eylem” olacaktır.

 

12-13 Nisan 2025 tarihindeki etkinliklerimizde EPFCL'den iki konuk bizlere katılacak:
Forumları ve Okulu başlatan Colette Soler ve IGC Avrupa Sekreteri Dominique Fingermann.

Etkinlik İstanbul'daki Salt Galata binasında şahsen gerçekleşecektir. Şahsen katılamayanlar için online katılım da mümkündür.  Tüm sunumlar Fransızca, İngilizce ve Türkçe'ye tercüme edilecektir. Detaylı program kısa süre içerisinde duyurulacaktır. 

SALT Galata Adres: Bankalar Caddesi, No: 11 Beyoğlu, İstanbul

Argüman

"Lacancı Psikanaliz Kliniğinde Travma, Semptom ve Eylem"

 

Çokdilli Bölgenin (Zone Plurilignue) III. Forumlararası Psikanaliz Buluşması için bu temanın seçilmesi, bölgemizin Lacancı Alan Forumları Psikanaliz Okulu ve Uluslararası IF-EPFCL Forumlar Kurumu ile bağlantısının bir parçası olmasındandır. Bir tarafta çalışılan konular diğer tarafta yankı yapar; çünkü söz konusu bağlantı, Çokdilli Bölge, Okul ve Uluslararası Forumlar arasındaki düğümlemeyle desteklenir ve merkezinde psikanalizin nesnesini taşır.

 

Travma, semptom ve analitik eylem tekil olarak ele alınmıştır. Tekilliğe yapılan vurgu her birinin analizin başında nasıl sorgulandıkları ve harekete geçtikleri ve analitik deneyimin sonunda dönüşümlerini belirler.

 

Eylem öznenin oluşumunda mevcuttur ve kesimi onun nesneden ayrılmasını sağlar. Özne bu temel ve kurucu travmanın izlerini taşıyacaktır, Lacan buna troumatisme diyecektir. Özne bu eylem ile geri döndürülemez bir gerçek tarafından sürgün edildiği cinsel ilişkinin pesinden gidecektir ve semptom buna telafi olarak jouissance’ı bedene bir düğümle sabitleyecektir. Arzu ve fantazm burada destek bulacaktır.

 

Lacan'a göre eylem, bir söylemedir ve konuşan bedenin doğuşunun başlangıcında mevcuttur.  Öteki'nin arzusunun damgasını taşıyan konuşan varlık olarak Anadilinden, lalangue’dan zevk almasını sağlar.

Eylem aynı zamanda analizin başında gerekli olduğu gibi sonuna kadar yürütülmüş deneyimlerin sonuçlanmasında beklenir.

 

Bilim komisyonunun travmanın, semptomun ve analitik eylemin tekilliği konusunda yaptığı seçim, analizlerin de gösterdiği gibi bunların çoğulluğunu dışlamaz.

 

Etkinlik temasında Lacancı kliniğe yapılan vurgu, Lacan'ın psikanalize kazandırdığı yenilikçi katkılarını işaret eder. Dil gibi yapılanmış bilinçdışıdan Gerçek (Reel) bilinçdışına doğru açtığı yol, analizlere yeni bir yön vermiş varış noktalarını netleştirmiştir. Psikanalizde yeni bir soluk olan bu atılım Lacancı Alanı oluşturmaktadır, Colette Soler'in gerçek-bilinçdışı (ICSR) üzerine değerli çalışması olmasaydı bize ulaşamazdı.

 

Dolayısıyla bu çalışma günleri, “Lacancı Psikanaliz Kliniğinde Travma, Semptom ve Eylem” temasıyla psikanaliz praksisi olan pratiğimizin can alıcı sorularını ve sorunlarını ele almak için bir fırsat olacaktır.

 

Zehra Eryörük,

Çok Dilli Bölge Temsilcisi (2023-2024)

Forumlar arası çalışma günü sorumlusu

bottom of page