top of page
Freud'dan Lacan'a Travmalar FCL-Türkiye.jpg

​​​

 

FCL-TÜRKİYE 2024-2025 PROGRAMI

PSİKANALİZ ÖĞRETİMİ

 

Lacancı Forum Türkiye Psikanaliz Derneği (FCL-Türkiye) kuruluşundan beri psikanaliz öğretiminin çerçevesini ve icrasını bağlı olduğu EPFCL Okulunun ve Klinik Kolejlerin epistemik ve etik oryantasyonuyla uygulamaktadır. Amacı, Freud’un ve Lacan’ın inşa ettikleri psikanaliz doktrinine sadık kalarak, günümüz kliniğine, klinisyenlerin çalışmalarına destek olmak ve karşılaşılan soru ve ihtiyaçlara çözüm yolları sunmaktır. Bunun için, dernek bünyesinde verilen psikanaliz öğretiminin yapısı, Klinik Kolejlerin “düzenli ve ölçülü” metodunu takip eder. Hem teorik hem klinik alanı kapsar. Kliniği ve günümüz dünyasını anlamamıza farklı bir bakış açısı sunar. İster klinik perspektif için olsun, ister entelektüel ufku genişletme amaçlı olsun, psikanaliz herkese hitap eder. Bunun için, klinik modül dışında, derneğin verdiği öğretim modülü psikanalizle ilgilenen herkese açıktır.  

 

2024-2025 Akademik Yılı Çalışmaları

 

Bu yıl, Klinik Kolejlerle birlikte “Travmalar” temasını çalışmayı hedefliyoruz. Travma kavramının inşası, psikanalizin başlangıcına tekabül eder ve her temel kuramıyla ilişkilidir. Freud kavramın ilk taşlarını 19’cu yüzyılın sonlarına doğru feci bir tren kazası sonucu hayatta kalan mağdurların geliştirdiği semptomları incelemesi sonuncunda atar. Sonra Freud, histeriklerle yaptığı çalışma sonucu psikanalitik metodu inşa ettiğinde, travmatik semptomların nevrotiklerde de bulunduğunu gözlemler ve bilinçdışı nedenlerini tespit eder. Psikanalizin doğuşunun ilk yıllarında yapılan çalışmalar sonucu Freud, histeriklerin sözlerine ve şikâyetlerine kulak vererek, bu hastalarda da travmalar gözlemler ve bunlar çoğunlukla da cinsel kökenli travmalardır. 

 

Buradan yola çıkarak, Freud histerik semptomlara yol açan etkenin çocuklukta yaşanan cinsel travmalar olduğu kanaatine varır ve nevrozların etiyolojisini bunun üzerine kurar. Çalışmalarının devamında, Freud cinsel travmanın direkt olarak gerçek bir istismarla ilgili olmadığını, bunun bir düşsel boyutu olduğunu tespit eder ve fantazm kavramını ve işlevini kuramsallaştırır. Freud için nevrotik yapı, bastırılmış bir travma üzerine oluşur, bu travma gerçek veya fantazm boyutunda olabilir. Freud travma izinde bir adım daha atarak bastırma teorisini kurar. Freud’a göre, bastırma bilinçdışının temelini oluşturur, fakat bastırmayı tetikleyen travmadır. Freudyen teoriye göre, nevrozlarda travma bilinçdışı düzeyinde yapısal bir islev görür. Freud bunu kuramsallaştırdıktan sonra semptomun direncine ve tekrarlama mekanizmasının nedenlerine odaklanır. 

 

Birinci Dünya Savaşı’ndan dönen askerlerin semptomları ve tedaviye dirençleri, travma kavramını bir başka boyuta taşır. Freud burada yaptığı gözlemlerden yaşamaya dair suçluluk duygusunu, rüyaların ve diğer bilinçdışı formasyonlarının sadece arzuya ilişkin olmadıklarını, bunların aşırı tansiyonu deşarj ettiklerini, semptomlarında buna ilişkin işlev gördüğünü, tedaviye direncin tekrarlama mekanizmasıyla iç içe olduğunu tespit edecektir. Bu tespitler akabinde, travma ve onun peşinden gelen somatizasyonların ve semptomların bilinçdışı nedenleri sorgulandığında, haz ilkesinin ötesinde ölüm dürtüsü belirecektir. Buradan itibaren, travma kavramı ikiye ayrılacak, yapısal olan ve kazara oluşan travmaların birbirleriyle olan olası bağı sorgulanacaktır. Freud tespit ettiği ölüm dürtüsünü bir fiksasyona bağlayacak fakat bunun nedeni konusunda tam olarak bir cevap getirmeyecektir. 

 

Lacan, ‘Freud’a Dönüş’ döneminde ve öğretiminin ilk yılında bu soruların izini sürer, ama ele aldığı teorinin her adımında karşılaştığı sorular birkaç yıl içinde ya kendine özgün tarzıyla yeniden çalışılır ve kuramsallaştırılır veya Lacan’ın yeni kavramlar oluşturmasına neden olur. Burada travmayı anlamada ve travma kavramına yönelik çalışmalarında yeni perspektiflerin önünü açacak ‘Obje a’ ve ‘Jouissance’ kavramları, Lacan’ın buluşlarından en önemlileridir diyebiliriz. Bunlara ek olarak, Lacan’ın semptomu ele alışı, jouissance ile bağlantılarını öğretisini takip edenlere aktarmış olması psikanaliz kürlerinin yönünü belirleyen hususlardan en önemlisi olacaktır. 

 

Lacancı Forum Türkiye Psikanaliz Derneği’nde çalışacağımız 2024-2025 öğretim yılı boyunca, Freud ve Lacan’ın yapıtlarından travmalarla ilişkili en önemli metinleri çalışacağız ve analitik bilgiyi klinik gerçeğiyle sorgulayacağız. Bunun için öğretim, 4 kuram modülü ve 1 klinik modülden oluşmaktadır.

 

Eğitim programı dörtlü bir yapı üzerine inşa edilmiştir:

 

Modül 1 - Lacancı Psikanalize Giriş ve Metin Çalışmaları: Lacancı Forum Türkiye Psikanaliz Derneği, 2024-2025 Seminer Programında yer alan "Lacancı Psikanalize Giriş Modülü"nde, Jacques Lacan'ın psikanaliz pratiğine getirdiği yenilikleri ve temel kavramları aktarmayı amaçlamaktadır. Modül, "Freud'dan Lacan'a Travmalar" başlıklı 2024-2025 yılı seminer programına kayıt yaptıran herkese açıktır. Eylül-Haziran arasında yapılacak olan oturumlar, ayda bir ve online olarak gerçekleştirilecektir. Bu modül ayrıca psikanaliz öğretiminin temeli olan kaynak metinlerin okumasını hedefler. Freud’un ve Lacan’ın metinlerine olabildiğince sadık kalarak, okuma esnasında oluşan sorular tartışılır. Metin çalışmaları ve sunumu, eğitim komisyonu üyeleri tarafından yapılır, tartışmayı ve açıklamaları okul analisti olan psikanalist üstlenir. 

 

Modül 2 - Psikanaliz Psikopatolojisi: Bu modülde travma kavramının izini sürerek Freud’un attığı adımların ve Lacan’ın yaptığı belli virajların nedenine ilişkin tespit ettiğimiz soruları psikanaliz pratiğinin kuramsal ve klinik boyutlarıyla ele alacağız. Bunun için, okul kartellerinde ele aldığımız çalışmaları ve Colette Soler’in psikanaliz öğretimine yaptığı son katkıları bu modüle taşıyacağız. Modül, psikanaliz psikopatolojisi dersi şeklinde olmakla birlikte, katılımcıların sorularına geniş yer açmaktadır.

 

Modül 3 - Travma Kavramı ve Günümüz Kliniği: Bu modülde, dernek bünyesinde klinik deneyimlerini ilerletmiş klinisyenlerin travma çalışmaları ele alınacaktır. Psikanaliz kuramları ışığında güncel klinikte karşılaştığımız travmalar çalışılacaktır. İşleyeceğimiz travmalar: Çocuk ve ergen travmaları, Kadına yönelik şiddet travmaları, Cinsiyet ve cinsel travmalar, Doğal afet ve kaza travmaları, Savaş ve göç travmaları ve bunlara ilişkin travmanın bedelleri ve yas sorunları…

 

Modül 4 - Klinik Sunumlar: Klinisyenlere yönelik bu modül, okul analisti süpervizörle bir veya iki bireysel süpervizyon seansını ve gruba sunulacak vakanın inşa çalışmalarını içermektedir. Her vaka sunumu önceden süpervizörle hazırlanır, duruma göre ve klinisyenin verdiği bilgilere göre, bireysel süpervizyonda diagnostik (yapı) soruları, semptom ve talebin analitik boyutu, aktarım durumu, klinisyenin pozisyonu netleştirilir. Vaka inşası tamamlandığında kavramlarla karşılaştırmak ve tartışılmak için gruba sunulur. 

 

İlk 4 modül, psikanalizle ilgilenen herkese açıktır. Klinik sunumlar modülü ise sadece ruh sağlığı alanında çalışan veya bu alanda eğitimlerini ilerletmiş kişilere açıktır, kontenjanı sınırlıdır ve kayıt öncesi EPFCL okul üyesi analist ile bir veya iki görüşme gerektirmektedir. Daha detaylı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz. 

 

Etkinlikler, Psikanaliz Buluşmaları ve Diğer Çalışmalar: Zone Plurilingue ‘Çok Dilli Bölge’ 3. Psikanaliz Buluşması 

 

IF-EPFCL’in 8 bölgesinden biri olan, Lübnan, Polonya, Romanya, Türkiye ve Yunanistan forumlarını barındıran “Zone Plurilingue” bölgenin uluslararası komisyonunda temsilciliğini Türkiye Forumu üstlenmektedir. Bölgenin 3’üncü Psikanaliz Buluşması’na Lacancı Forum Türkiye Psikanaliz Derneği ev sahipliği edecektir. 

 

Buluşma, 12 ve 13 Nisan 2025 tarihlerinde, İstanbul’da gerçekleşecektir. Birinci gün EPFCL okulundan Colette Soler ve Dominique Fingermann psikanaliz okuluna dair soruları ele alacaklardır. İkinci gün, konuklarımız ve bölge psikanalistleri çalışmalarını sunacaktır. 3’üncü Psikanaliz Buluşması aynı zamanda EPFCL Okul gününü bölge içinde de başlatmış olacak ve bunun için okuldan gelen konukların çalışmalarına ek, bölge forumlarının üyelerine yuvarlak masa şeklinde okul sorularını ele alma ve kartel çalışmalarını sunma olanağı sağlayacaktır. Detaylı bilgi ve program yakında duyurulacaktır. 

 

Karteller: Derneğimiz, üyelerin ve katılımcıların kartel çalışmalarını desteklemektedir ve yeni kartellerin kurulmasında yardımcı olmaktadır. Ayrıca EPFCL okulu ve forum arasında bir köprünün sağlanması için, okul metni ve sorularını, kartellerde ve kartel toplantılarında çalışılmaktadır. Okulla ilgili karteller sadece müracaat eden eğitim katılımcılarına açıktır. Kayıtlar Eylül ile Kasım ayları arası alınacaktır. 

 

Verimli bir akademik yılı olması dileklerimizle, 

 

Psikanalist Zehra Eryörük

EPFCL Okul Üyesi

IF-EPFCL CRIF Temsilcisi

 

TEORİK MODÜL

Program gün ve saatleri:

Her ayın bir pazar günü 13.00-17.00
 

1. Metin Çalışmaları

2. Psikanalizde Psikopatoloji - Zehra Eryörük

3. Travma Kavramı ve Günümüz Kliniği
 

TEORİK MODÜL psikanaliz teorisi ile kavram çalışmalarını kapsamaktadır ve toplam 9 oturumdan oluşmaktadır. 


Yıllık Katılım Ücreti: 10.000 TL

Lisans ve Yüksek Lisans Öğrencileri: 7.500 TL


Lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin dekont ile birlikte öğrenci belgelerini iletmeleri zorunludur. Kayıt ücretini aşağıdaki hesaba yatırmanız rica olunur. Açıklama kısmına lütfen adınızı soyadınızı ve TEORİK MODÜL için kaydolduğunuzu belirtiniz. Banka dekontunu lacanturkiye@gmail.com adresine gönderiniz.
 

IBAN: TR14 0006 4000 0011 0140 3835 89

Alıcı: LACANCI FORUM PSİKANALİZ DERNEĞİ
 

Tüm oturumlara yüz yüze ve online olarak katılım sağlanabilmektedir. Oturumlar Beyoğlu’nda bulunan Salt Galata’da gerçekleştirilecektir. 
 

Salt Galata: Bankalar Caddesi, No:11 Karaköy, Beyoğlu / İstanbul

 

SÜPERVİZYON MODÜLÜ: Klinik ve Teknik Uygulamalar 
 

Süpervizyon çalışması kapalı grup şeklinde dernek kurucu üyelerimizden EPFCL Okul Üyesi Psikanalist Zehra Eryörük öncülüğünde gerçekleştirilecektir. Her toplantıda katılımcılardan en az bir kişinin sunum yapacağı çalışma ayda bir Salı akşamları 20:00 - 22:00 saatleri arasında Zoom uygulaması üzerinden online olarak gerçekleştirilecektir. 

Süpervizyon çalışması toplam 9 toplantıdan oluşmaktadır. Her sunum öncesi, vaka inşaası Zehra Eryörük ile bir veya iki seanslık bireysel süpervizyonda çalışılacaktır. Bu çalışma, süpervizyon modülü ücretine dahildir. Süpervizyon modülü yalnızca ruh sağlığı alanında çalışan veya bu alanlarda eğitim alan kişilerin katılımına açıktır. Katılmak isteyenlerin lacanturkiye@gmail.com adresine bir paragraflık kısa bir özgeçmiş yazmaları ve kaydın onaylanması için Zehra Eryörük ile önceden bir görüşme yapmaları gerekmektedir. Başvuru kriterlerini karşılayan ve katılım sağlayacak kişilerden yıl boyunca en az bir kez sunum yapmaları beklenmektedir.

Yıllık Katılım Ücreti: 6.000 TL

Lisans ve Yüksek Lisans Öğrencileri: 4.000 TL

Lütfen başvuru mektubunuzu gönderip görüşme yapmadan süpervizyon modülü için ödeme yapmayınız.

 

Süpervizyon kayıt ücretini aşağıdaki hesaba yatırmanız rica olunur. Açıklama kısmına lütfen adınızı soyadınızı ve SÜPERVİZYON MODÜLÜ için kaydolduğunuzu belirtiniz. Banka dekontunu lacanturkiye@gmail.com adresine gönderiniz.

IBAN: TR14 0006 4000 0011 0140 3835 89

Alıcı: LACANCI FORUM PSİKANALİZ DERNEĞİ

Tüm oturumlara Zoom üzerinden katılım sağlanacaktır. Bağlantı linkleri kayıt işlemlerinden sonra paylaşılacaktır.

838_jacques-lacan3.jpg
bottom of page